• a
  • b
  • c
  • d
  • e
  • g
  • h
  • i
  • j
  • k
  • l

INDOOR CLIMBING HALL BRUNECK

sojourn quality and experience:“the sounds of the mountains“

In distinction to many indoor climbing halls in an urban context, this project relates directly to the natural landscape
of South Tirol in an atmospheric and spacial way.
Form, three-dimensionality and lighting of the indoor climbing hall in Bruneck create an interior space reminding
of valleys and dramatic peaks of the alpine world.
Individual rock volumes accumulate to a canyon of rock walls, lit from above with natural day light.
The carbon-free energy concept was develloped with Transsolar Climate Engineering.

The geometries of the individual rock volumes follow one basic idea:
The rectangular shapes on the bottom and on top of every structure are twisted and create an architectural frame.

a special place: training courses on the gallery
The training area is part of the interior hall placed on a separate gallery.

roof terrace: additional areas fot training and exercising

boulderhall: atmospheric lighting of the alpine world
Despite of a span of 19 m the boulderhall is planned column-free to meet demands of many different events.

outdoor areas: climbing under the cantilevered roof
Under the protection of the roof it is possible to climb the exterior walls of the artificial mountain structures in spring and summertimes.

 
SITE: Bruneck, South Tyrol, ITALY
YEAR: 2009
PROJECTNUMBER: 86 BRU
STATUS: COMPETITION ENTRY – 2ND PRICE
CLIENT: province OF Bozen, DEPARTEMENT 11
DESIGN: TERRAIN: LOENHART&MAYR BDA ARCHITECTS AND LANDSCAPE ARCHITECTS
Climate Engineering: Transsolar Energietechnik GmbH

Pin It on Pinterest